Home / Stiri / Actualitate Intern / VERIFICAT DE EUROPA FM | A primit sau nu România de la Bruxelles peste 1 miliard de euro într-o singură lună?
VERIFICAT DE EUROPA FM | A primit sau nu România de la Bruxelles peste 1 miliard de euro într-o singură lună?

VERIFICAT DE EUROPA FM | A primit sau nu România de la Bruxelles peste 1 miliard de euro într-o singură lună?

La aprobarea bugetului pentru anul viitor, Guvernul a anunțat că mai toate instituțiile de stat vor primi bani în plus. Nu doar pentru salarii, ci și pentru investiții de 38,5 miliarde de lei, a fost mesajul oficial transmis de la Palatul Victoria.

Promisiunea unor investiții publice similare venea însă, tot prin legea bugetului, și la începutul acestui an. Or, realitatea a arătat pe parcurs că marile proiecte s-au blocat, iar banii au trecut de la investiții la salarii.

Recent, premierul Mihai Tudose a vorbit în Parlament chiar despre performanțele guvernului său în această privință: „În 2017, investițiile au avut de suferit doar în prima parte a anului, din cauza faptului că n-au existat proiecte mature care să poată fi implementate. Mai mult, Autoritățile de Management, responsabile de atragerea fondurilor europene, nu erau acreditate. Doar în luna octombrie a acestui an, sumele atrase de la Uniunea Europeană au fost de 4,8 miliarde de lei”, a spus Mihai Tudose.

Am verificat la Europa FM dacă – așa cum spune prim-ministrul –  investițiile publice au avut de suferit “doar în prima parte a anului”, când guverna Cabinetul Grindeanu, dar și dacă România a atras într-o singură lună, în Guvernul Tudose, peste 1 miliard de euro din banii europeni.


Investițiile, singurele care multiplică banii în economie, au primit și în 2017 un loc important în buget. Pe hârtie. Așa se face că în ianuarie, când a ieșit din Parlament, primul buget al guvernării PSD-ALDE garanta 39,4 de miliarde de lei pentru investiții în autostrăzi, spitale, căi ferate sau proiecte de dezvoltare regională.

În realitate, după primele trei luni, statul a cheltuit doar 4,3 miliarde. În următoarele trei – 6,4 miliarde, iar din iunie până în septembrie 6,1 miliarde de lei. În total, 16,96 miliarde în primele 9 luni, chiar mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

De altfel, la prima rectificare bugetară, în august, Guvernul a tăiat mai mult de 10 miliarde din banii rezervați inițial investițiilor. Marile proiecte au rămas cu doar trei sferturi din ce primiseră la început de an, și nici această sumă nu va putea fi cheltuită integral, estimează Ministerul de Finanțe în sinteza bugetului pentru 2018.

Trebuie spus că, după intrarea României în Uniunea Europeană, banii cheltuiți pentru investiții includ și sumele pe care instituțiile publice reușesc să le deconteze de la Bruxelles. Chiar și așa, inclusiv după acreditarea în ultimele luni a autorităților care fac posibile aceste deconturi, România nu a făcut vreun salt spectaculos din prima parte a anului în cea de-a doua. Ba chiar, dacă ne uităm atent la cifre, în ultimele trei luni ale Guvernului Grindeanu investițiile le-au depășit pe cele făcute în primele trei luni de Guvernul Tudose.

Cât despre banii atrași în octombrie de la Uniunea Europeană, premierul Mihai Tudose este contrazis chiar de documentele oficiale ale Ministerului de Finanțe.

Cele mai recente date publicate Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană la 31.10.2017 și la 30.09.2017 arată că din prima până în ultima  zi a lunii octombrie, în bugetul României au intrat de la Bruxelles 428 de milioane de euro, adică 2 miliarde de lei și nu toți sunt bani de investiții. Oricum, e vorba de mai puțin de jumătate din cât a anunțat premierul.

via GIPHY

Prin urmare, nu se poate susține că investițiile au avut de suferit „doar în prima perte a anului” și cu atât mai puțin că România a atras mai mult de 4,8 miliarde de lei din banii europeni numai în octombrie. Altfel spus, afirmația premierului Mihai Tudose este FALSĂ.

 

CÂT A INVESTIT STATUL ÎN LUCRĂRI PUBLICE ÎN ULTIMII 10 ANI (Execuția bugetară după primele trei trimestre)
ANUL 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
CHELTUIELI PENTRU INVESTIȚII – mld lei 15,422 17,877 16,089 20,866 22,376 19,785 16,087 19,194 16,991 16,962
% PIB 3,1 3,3 3,2 2,6 3,8 3,2 2,4 2,7 2,3 2

Sursa datelor: Ministerul Finanțelor Publice – Execuția bugetului general consilidat la 30 septembrie

Powered by WPeMatico

About Radio Klass

%d blogeri au apreciat: