Home / Stiri / Actualitate Intern / Ultimatum dat Guvernului pentru corectarea deficitului bugetar. Ministrul de Finanțe spune că ne încadrăm în ținte
Ultimatum dat Guvernului pentru corectarea deficitului bugetar. Ministrul de Finanțe spune că ne încadrăm în ținte

Ultimatum dat Guvernului pentru corectarea deficitului bugetar. Ministrul de Finanțe spune că ne încadrăm în ținte

Avertismentul vine de la Consiliul Uniunii Europene pentru Afaceri Economice şi Financiare care a constatat că România nu corectează „devierea semnificativă” de la obiectivele bugetare pe termen mediu.

„Pe 5 decembrie 2017, Consiliul UE a adoptat o decizie prin care constată că România nu a adoptat măsuri concrete pentru corectarea devierii bugetare semnificative.

A fost emisă o nouă recomandare, revizuindu-se recomandarea adresată deja României în cadrul «procedurii privind devierea semnificativă».

România este responsabilă de o deviere semnificativă de la soluţia de ajustare stabilită pentru atingerea obiectivelor bugetare de termen mediu”, anunţă Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Potrivit raportului de evaluare economică prezentat de Comisia Europeană în toamna anului 2017, balanţa structurală a României ar urma să se fi deteriorat cu 1,1% din PIB în 2017.

Situaţia este în contradicţie cu nivelul de îmbunătăţire structurală de 0,5% din PIB recomandat de Consiliul UE în iulie 2017.

Riscul este de a se genera un deficit estimat la 3,3% din PIB pentru 2017 – peste valoarea de referinţă a UE pentru deficit guvernamental –, situaţia necesitând iniţierea procedurii deficitului excesiv în conformitate cu Pactul UE pentru Stabilitate şi Creştere economică.

În plus, creşterea cheltuielilor publice primare nete ale României a fost la nivelul de 4,9% din PIB în 2017, cu mult peste linia de 3,3% fixată de Consiliul UE.

Forul european cere Bucureştiului să adopte până pe 15 aprilie 2018 măsuri de ajustare.

În acest timp, Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa a dat asigurări în ședința de Guvern în care s-a prezentat bugetul pe anul viitor – că România se va încadra în ținta de deficit bugetar de sub 3 la sută din PIB.

„Deficitul bugetar cash este estimat la 2.97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2.96% din PIB, cu o încadrare, astfel, în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht”.


De menționat este și faptul că în raportul de toamnă al Comisiei Europene, România este creditată cu un deficit de 3,9% anul viitor.

Normele Uniunii Europene stipulează că ţările membre trebuie să limiteze deficitul bugetar la 3% din produsul intern brut.

Un membru care depăşeşte acest prag, intră, cu avizul Consiliul Mininştrilor de Finanţe din UE, în procedura de deficit excesiv.

Powered by WPeMatico

About Radio Klass

%d blogeri au apreciat: