Home / Stiri / Actualitate Intern / Senatul a adoptat legea care oferă superimunitate judecătorilor CCR
Senatul a adoptat legea care oferă superimunitate judecătorilor CCR

Senatul a adoptat legea care oferă superimunitate judecătorilor CCR

Judecătorii Curții Constituționale sunt la un pas de a avea o superimunitate în fața legii. Senatul a aprobat azi, în calitate de cameră decională, o lege care prevede că magistrații constituționali nu pot fi anchetați în niciun fel fără acordul colegilor lor.

”Judecătorii Curții nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor”, se arată în modificarea adusă legii CCR.

O altă noutate a legii este că un judecător constituțional trimis în judecată nu este suspendat automat din funcție. El poate rămâne să judece în continuare dacă ceilalți judecători nu votează, tot cu o majoritate de două treimi, suspendarea acestuia.

În afară de USR, niciun partid de opoziție nu a criticat în plenul Senatului propunerea legislativă. Singurul care a luat cuvântul a fost senatorul USR George Dircă.

”Prin această lege urmează să creem superimunități pentru o categorie de judecători, și anume pentru judecătorul constituțional, care devine aproape imposibil de reținut, de urmărit penal sau de arestat. În acest fel creem o discriminare între judecătorii constituționali și magistrații de drept comun”, a atras atenția Dircă.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Powered by WPeMatico

About Radio Klass

%d blogeri au apreciat: