Home / Stiri / Actualitate International / Scandalul datelor personale înstrăinate: Mark Zuckerberg admite greşelile Facebook şi invocă un abuz de încredere
Scandalul datelor personale înstrăinate: Mark Zuckerberg admite greşelile Facebook şi invocă un abuz de încredere

Scandalul datelor personale înstrăinate: Mark Zuckerberg admite greşelile Facebook şi invocă un abuz de încredere

În primele comentarii publice făcute după implicarea platformei de socializare Facebook în scandalul datelor personale înstrăinate, fondatorul Mark Zuckerberg a recunoscut greşelile companiei sale, relatează Agerpres.

Firma de consultanţă Cambridge Analytica, cu sediul în Regatul Unit, este acuzată că a utilizat datele personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le utiliza în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump.

Cambridge Analyitica a folosit, se pare, aplicaţia “thisisyourdigitallife” dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook.

“A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook”, a scris Mark Zuckerberg într-o postare online. “Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi cei care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta!”, a adăugat el.

Fondatorul şi principalul acţionar al Facebook a anunţat planuri de auditare a aplicaţiilor suspecte, restrângerea accesului dezvoltatorilor la date şi introducerea unui instrument pentru utilizatori, care să le permită să afle ce aplicaţii au acces la datele lor şi să revoce cu uşurinţă permisiunile de acces.

Facebook a aflat încă din 2015 că Alexandr Kogan a pus datele obţinute de aplicaţia sa la dispoziţia Cambridge Analytics.

Reţeaua socială a cerut ambelor părţi să şteargă toate datele obţinute fără autorizaţie şi să confirme ştergerea, ceea ce Mark Zuckerberg susţine că s-a întâmplat.

Fondatorul Facenook susţine că a aflat abia la sfârşitul săptămânii trecute, din presă, că este posibil să nu fi fost şterse informaţiile respective.

“Sunt hotărât să fac tot ceea ce este nevoie pentru a proteja comunitatea noastră”, a menţionat Mark Zuckerberg.

Powered by WPeMatico

About Radio Klass

%d blogeri au apreciat: