România îşi încheie mandatul de preşedinte al Consiliului UE cu peste 100 de dosare finalizate

România a predat aseară, simbolic, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene Finlandei.

Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a scris pe twitter, după ultimul Consiliu pentru Afaceri Generale pe care l-a prezidat, că momenul predării clopoţelului a fost unul  emoţionant dar şi trist.

România va mai deţine preşedinţia Uniunii Europene peste 14 ani, iar în acest prim mandat, care oficial, se încheie la 1 iulie, diplomaţii, tehnicienii  şi politicienii români au avut rezultate de două ori mai bune decât alte state membre.

În cele 6 luni, România a reuşit să finalizeze negocierile politice în vederea adoptării de noi legi într-o sută de cauze, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu faţă de numărul dosarelor închise de alte state.

Reprezentantul permanet al României la Uniuna Europeană, ambasadorul Luminiţa Odobescu spune că cel sensibil dosar a fost cel care va obliga gigantul rus Gazprom să respecte regulile europene în ceea ce priveşte comercializarea gazului în Uniune.

Germania, Granţa şi Olanda construiesc alături de Gazprom  gazoductul Nord Stream 2 care a dus la complicaţii diplomatice mari în relaţia cu Statele Unite.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
%d blogeri au apreciat: