Proteste în apropiere de Biarritz, locul reuniunii G7

Mii de persoane, printre care se numără reprezentanți ai mișcării Vestele Galbene, dar și separatiști din Țara Bascilor, au protestat sîmbătă în apropiere de Biarritz, unde are loc summit-ul G7.

Participanții încearcă să le atragă atenția liderilor din cele mai industrializate 7 națiuni asupra unor probleme globale.

Manifestația a avut loc în Hendaye, un oraș aflat lângă Biarritz, în apropierea graniței dintre Franța și Spania.

„Liderii capitaliști se află aici și trebuie să le arătăm că lupta continuă”, a declarat Alain Missana, un membru al mișcării Vestele Galbene.

„Sunt bani din ce în ce mai mulți pentru cei bogați și nimic pentru săraci. Pădurea amazoniană arde, gheața din regiunea arctică se topește”, a adăugat el.

Peste 13,000 de polițiști și militari păzesc zona unde se desfășoară summit-ul G7, în condițiile în care autoritățile s-au temut că unele grupări anarhiste ar putea deveni violente.

Manifestațiile de sîmbătă, însă, au fost pașnice.

Agenția de știri Reuters notează că la manifestații au participat oameni din toate colțurile Franței, dar și separatiști din Țara Bascilor, o regiune autonomă din Spania.

Summitul Grupului ţărilor puternic industrializate se desfășoară în perioada 24-26 august în staţiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franţei.

Uniunea Europeană e reprezentată de Donald Tusk, preşedintele în exercițiu al Consiliului European.

Acestuia i s-au alăturat liderii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Preşedinţia actuală a G7, deţinută de Franţa, se axează pe combaterea inegalităţilor la nivel global.

%d blogeri au apreciat: