Klaus Iohannis a retras decorațiile a 12 condamnați penal

Adrian Năstase, Miron Mitrea, Dan Voiculescu și Adrian Severin sunt doar câțiva dintre cei cărora președintele Klaus Iohannis le-a retras decorațiile.

Șeful statului a semnat astăzi decretele de retragerea a distincțiilor acordate de președinție, de-a lungul timpului, în cazul a 12 persoane, care au avut condamnări penale.

Odată cu pierderea decorațiilor, aceștia și-au pierdut dreptul de a fi înmormantati cu onoruri militare și locul de veci gratuit.

Printre ei, Adrian Năstase – decorat în 2002 cu Steaua României – condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru corupție.

Miron Mitrea – fost ministru PSD al transporturilor – condamnat pentru luare de mită, care va rămâne fără Ordinul Steaua României.

Medicul Gheorghe Mencinicopschi – fost director al institutlui de cerccetari alimentare, condamanat la 8 ani de închisoare în dosarul ICA, rămâne fără Ordinul Național „Serviciul Credincios”. În același dosar a fost condamnat și Dan Voiculescu – care pierde aceeași distincție.

Rămâne fără Ordin și Adrian Severin – fost ministru de externe – condamant pentru trafic de influență și luare de mită.

Au mai pierdut disticțiile: Irina Jianu, fosta șefă a inspectoratului de stat în construcții – condamantă în același dosar ca Adrian Năstase, Emilian Cutean – fost deputat PSD condamant la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, Ionel Manțog – fost director al complexului energetic Turceni, codamnat la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, Cristian Anghel – fostul primar din Baia Mare – condamnat tot pentru abuz în serviciu și Mircia Muntean – fostul primar al orașului Deva,

Printrei cei „iertați” de președintele Klaus Iohannis se numără fostul fotbalist Gică Popescu, fostul tenisman Ilie Năstase, fostul premier al Italiei Silvio Berlusconi sau medicul cardiolog Șerban Brădișteanu.

%d blogeri au apreciat: