Jurnal de carantină: Ziua 2

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zi de zi, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția situației în țară, dar și în restul lumii.

Bilanțul infectărilor a depășit pragul de o mie în România. De la izbucnirea epidemiei, 18 dintre cazuri au fost mortale. În schimb, 94 de pacienți s-au vindecat.

În plină criză, Victor Costache a demisionat din funcția de Ministrul al Sănătății, premierul Ludovic Orban nominalizându-l ca înlocuitor pe secretarul de stat Nelu Tătaru.

Șeful statului a acceptat, ulterior, propunerea și a semnat decretul de numire.

Președintele a anunțat că România a primit acceptul Uniunii Europene de a achiziționa echipamente de protecție, în limita a 10 milioane de euro, între acestea numărându-se măști, costume individuale și ventilatoare.

Klaus Iohannis a reluat apelul la adresa românilor să respecte restricţiile impuse de autorităţi şi să stea în locuințe.

Expert în sisteme sanitare, Vlad Mixich a opinat că, în plină criză provocată de noul coronavirus, Guvernul trebuie să aducă specialiști în funcțiile de conducere din Sănătate.

22 de cadre medicale de la Spitalul Militar Focșani au fost confirmate cu noul coronavirus după ce au intrat în contact cu colege testate pozitiv anterior.

Zeci de cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița așteaptă, de câteva zile, rezultatele testării după ce au intrat în contact cu o pacientă diagnosticată cu noul coronavirus, la 5 zile de la internare.

Zeci de cadre medicale de la spitalul Caritas din Roșiorii de Vede sunt revoltate, motivând că unitatea spitalicească nu dispune de dotările necesare pentru a trata bolnavi de COVID-19.

Așteaptăm mesajele cadrelor medicale din prima linie la adresa [email protected]. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

Într-o videoconferință la vârful Uniunii Europene, șefa executivului comunitar, nemțoaica Ursula von der Leyen, a criticat faptul că, în primă fază, multe state au avut grijă doar de ele şi a contestat închiderea graniţelor din interiorul UE.

Ministerul Apărării Naționale a achiziţionat un spital militar de izolare şi tratament care va fi instalat în Constanţa.

În România, a ajuns un transport aerian cu 45 de tone de echipamente medicale, între care 100.000 de combinezoane, achiziționate din Coreea de Sud.

Cu sprijinul financiar al OMV Petrom, Crucea Roșie Română a achiziționat 10 aparate de testare rapidă COVID și 300 de kituri de testare. Aparatele au ajuns în țară și sunt în procedură de configurare.

Un jandarm din București a fost confirmat pozitiv, acesta luând virusul de la o rudă.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a anunțat că monitorizează și analizează comerţul cu produse care au înregistrat scumpiri nejustificate.

Uniunea Salvați România a propus pedepse mai mari pentru faptele de corupție în timpul stării de urgenţă.

Autoritatea pentru Digitalizarea României şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania au lansat DateLaZi, o nouă platformă online cu informații despre noul coronavirus și evoluția pandemiei.

Compania de telecomunicații Orange a lansat Yoxo, primul abonament exclusiv digital, administrat prin intermediul unei aplicaţii mobile dezvoltate pentru Android şi iOS.

Spania a raportat 655 de decese cauzate de infecţia cu noul coronavirus. Numărul total al cazurilor mortale a depăşit 4.000. Parlamentul spaniol a aprobat prelungirea de la 15 la 30 de zile a stării de urgenţă decretate în contextul răspândirii noului coronavirus.

Germania a raportat un total de 198 de cazuri mortale de nou coronavirus. Cifra deceselor este în creștere cu o treime.

Consorţiul german Bosch a dezvoltat un test rapid pentru a detecta noul coronavirus, oferind rezultate în două ore şi jumătate după realizare şi care va fi pus la dispoziţie în aprilie.

UNICEF creşte substanţial sprijinul acordat tuturor ţărilor pentru a ajuta copiii să continue să înveţe, menţinând totodată siguranţa şcolilor, în condiţiile în care închiderea şcolilor la nivel naţional perturbă educaţia a peste 80% dintre elevii din întreaga lume.

Un italian centenar diagnosticat cu noul coronavirus s-a vindecat şi a fost externat dintr-un spital al oraşulului Rimini, situat pe coasta Mării Adriatice.

În contextul pandemiei, Organizatorii europeni ai Nopţii Muzeelor au decis reprogramarea ediţiei din acest an pentru 14 noiembrie.

Grupul american OneRepublic a lansat cântecul Better Days, scris şi înregistrat în carantină.

  • Jurnal online de carantină, semnat de Andrei Paleu
%d blogeri au apreciat: