Guvernul va adopta Codul Administrativ prin ordonanţă de urgenţă

Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a afirmat că avizul CES este unul consultativ și că va vedea la următoarea ședință a Consiliului care sunt obiecțiile acestuia.

“Vorbea domnul Teodorovici de problemele pe care le întâmpinăm în administraţia publică. Un Cod administrativ, care poate nu este perfect, poate mai trebuie modificat în anumite puncte, ar duce această ordine în sistemul administrativ. Vom vedea ceea ce a obiectat CES, este un aviz consultativ, dar vrem să vedem ce anume a obiectat ca să răspundem acestor obiecţii. Vom merge la următorul CES şi îi vom chema pe cei care sunt direct interesaţi de Codul administrativ, cei care lucrează în administraţie, primarii, preşedinţi de consilii judeţene, toţi cei care şi-au dorit de atâta timp acest Cod administrativ. Din punctul meu de vedere, răspunzând acestor observaţii, eu cred că Codul administrativ trebuie adoptat, trebuie să avem o discuţie atât cu reprezentanţii sindicatelor din CES, dar şi cu cei care sunt beneficiarii Codului şi îl vom adopta prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Viorica Dăncilă, la dezbaterea “Upgrade România: marile proiecte de investiţii în 2019”.

Ce prevede Codul Administrativ?

Codul Administrativ prevede ca primarii, consilierii locali şi judeţeni, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene – să primească o pensie specială denumită „indemnizație pentru limită de vârstă”.

Practic,la final de carieră vor primi două pensii.

Sindicaliștii și patronatele au criticat în ședința CES proiectul – dar reprezentantul Guvernului a susţinut necesitatea ordonanței de urgență.

O altă prevedere controversată a Codului Administrativ le dă posibilitatea șefilor de instituții de stat să angajeze pe oricine.

Ministrul Finanțelor – Eugen Teodorovici a promis că va avea o nouă discuție cu membrii Consiliului Economic și Social, cu miniștrii, dar și cu sindicaliștii și patronatele – pentru a se ajunte la un consens.

%d blogeri au apreciat: