gROwth: Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care Trezoreria va deschide automat conturi pe numele copiilor

Statul va deschide automat conturi de economii pe numele minorilor chiar din 2018, după cum arată planurile Guvernului care vrea să dea o Ordonanță de Urgență prin care să se înființeze programul guvernamental gROwth. Asta echivalează cu deschiderea a peste patru milioane de conturi pentru copii.

Ideea nu este nouă, dar a revenit în actualitate după cum arată o serie de documente care circulă în aceste zile între diverse insitituții ale statului.

“GROWTH este ceva la care ma gandesc de mult. I l-am prezentat pentru prima dată în 2009 lui Mircea Geoana, însă nu a câștigat alegerile și nu am putut să il punem în practică.

Este de fapt un program care cuprinde si legifereaza ce trebuie sa faca statul pentru fiecare roman din momentul in care se naste si pana la sfarsitul vietii.

Proiectul pe care îl propun astăzi are în vedere crearea unor condiții adecvate pentru creșterea copiilor celor care muncesc”, susține Liviu Dragnea.

gROwth – Contul individual de economii Junior

Sistemul este unul relativ simplu. Părinții, dacă vor dori acest lucru, vor putea depune diferite sume de bani în respectivul cont. Dacă depun cel puţin 1200 de lei într-un an, guvernul ar urma să adauge o primă de 600 de lei plus o dobândă de 3% pe an.

Dacă la finalul anului suma depusă este mai mică decât 1200 de lei, titularul contului nu va beneficia de prima de stat, dar va primi în continuare dobânda. Însă, dacă depunerea anuală depăşeşte pragul minim, s-ar putea ajunge la un randament anual de 40% pentru toată perioada. Sumele nu pot totuşi să depăşească 100.000 euro.

Practic, banii depuşi de părinţi vor sta la dispoziția Trezoreriei perioade lungi de timp fără niciun cost. Statul ar urma să dea sumele integral la momentul în care minorul împlinește 18 ani, adăugnd primele anuale şi dobânzile acumulate.

Sumele pot fi retrase mai devreme în caz de cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia și în cazul decesului. Dobânda se calculează și se plătește numai când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Powered by WPeMatico

%d blogeri au apreciat: