Home / Stiri / Actualitate Intern / Camera Deputaților a votat prima dintre Legile Justiției și modificările aduse legii ANI
Camera Deputaților a votat prima dintre Legile Justiției și modificările aduse legii ANI

Camera Deputaților a votat prima dintre Legile Justiției și modificările aduse legii ANI

Statutul procurorilor și judecătorilor a fost modificat astăzi în plenul Camerei Deputaților, în pofida contestării de către CSM, de către Ministerul Public și de către majoritatea asociațiilor de magistrați. Prima dintre Legile Justiției dezbătute de Comisia specială condusă de Florin Iordache a fost votată în plenul Camerei Deputaților de 179 de parlamentari. 90 de parlamentari au fost împotrivă, iar 3 nu au votat. Principelale modificări aduse actualului Statut al magistraților vizează eliminarea sintagmei care garantează independența procurorilor, introducerea unei interdicții ca magistrații să mai critice Legislativul sau Executivul și obligarea statului de a se întoarce împotriva procurorului sau judecătorului care a făcut o eroare judiciară din neglijență.

Opoziția a încercat amânarea momentului votului, însă nu a reușit să tergiverseze ședința decât 14 minute.

Modificările propuse de parlamentari au fost criticate constant în ultimele săptămâni la protestele din Piața Victoriei.

În aceeași ședință a fost votat și un proiect care schimbă actuala lege a Agenției Naționale de Integritate. Actul normativ este de asemenea unul controversat întrucât prevede că interdicțiile decise de Agenția de Integritate aplicate parlamentarilor aflați în conflict de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept. Modificările au fost adoptate de Camera Deputaților cu 167 de voturi pentru și 90 împotrivă.

Ședința plenului Camerei Deputaților fusese convocată în urmă cu trei ore, la propunerea grupului PSD, și programată imediat după ședința solemnă a Camerei Deputaților și a Senatului pentru omagierea Regelui Mihai.

 

 

Powered by WPeMatico

About Radio Klass

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte